Jak długo gotować różne produkty na parze?

Strona główna  |  Strefa zdrowia  |  Żywienie i suplementacja  |  Jak długo gotować różne produkty na parze?

Najczęściej czytane:

Jak długo gotować różne produkty na parze?

Obróbka termiczna w postaci gotowania na parze jest zalecanym sposobem przygotowywania potraw dla wszystkich, którzy chcą czuć się i wyglądać dobrze. Potrawy gotowany na parze charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, zachowując cenne witaminy i składniki mineralne oraz niską zawartością tłuszczu. Do gotowania na parze wybieraj produkty najlepszej jakości i świeżości, które nie wymagają zbyt długiej obróbki cieplnej - mięso drobiowe oraz ryby, które należy dobrze przyprawić dowolnymi ziołami lub przyprawami, pieprzem, czosnkiem lub kilkoma kroplami sosu sojowego. Do gotowania na parze świetnie sprawdzaja się różnorodne warzywa, np.  ziemniaki (także w mundurkach), szparagi, marchew, pietruszka, seler, brokuły, kalafior, cukinia, kabaczek, brukselka, fasolka szparagowa oraz papryka. Do aromatyzowania gotowanych warzyw można dodać świeżych ziół w postaci koperku, natki pietruszki, szczypiorku lub na 5 minut przed końcem gotowania dowolnych ziół lub przypraw. Na parze można również gotować brązowy ryż oraz owoce morza z odrobiną wina. W celu zaoszczędzenia czasu poświęconego na gotowanie, warto zaopatrzeć się w piętrowy parowar, który pozwala jednocześnie przygotować większą ilość potraw. Na najniższym poziomie należy umieszczać mięsa, ryby oraz produkty, które wymagają najdłuższego czasu gotowania. 

W celu zachowania najwyższej wartości odżywczej produktów poddawanych obróbce cieplenej w postaci gotowania na parze należy przestrzegać zalecanych limitów czasowych. Długie gotowanie powoduje straty składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C (z ziemniaków i owoców aż do 75%) i witaminy B1 do około 30%. 

Zalecany czas gotowania poszczególnych produktów spożywczych na parze:

pierś z kurczaka (pokrojona) 15 minut 

filet z łososia 12-15 minut

ziemniaki (talarki) 15-20 minut

brokuły (różyczki) 10-15 minut

kalafior (różyczki) 8-12 minut

marchewka (plasterki) 12-15 minut

fasolka szparagowa 10 minut

kukurydza (kolba) 20-30 minut

papryka (paseczki) 10-15 minut 

cebula 10-15 minut

jabłko (plasterki) 15 minut 

 

Przetestujcie sami :) Smacznego!

Monika Krynicka-Gać DIETETYK Warszawa 

http://www.trening-indywidualny.pl

 

Miejsce na Twoją reklamę

Akademia trenerów

Powrót


Rekomendacje Nasz fitness Klub Strefa zdrowia Kontakt